De nieuwe ontsteking

De nieuwe ontsteking

Wat is er precies gebeurd? De oude ontsteking is er afgehaald en de nieuwe ontsteking is gemonteerd. De nieuwe ontsteking bestaat uit een accu 12volt, elektronica en een sensor. De vervroeging/verlating wordt door toepassing van een microchip en software geheel digitaal geregeld.

De grote voordelen van deze ontsteking zijn:

  • Geregelde laadtijd van de bobine (krachtigere vonk)
  • Stroomverbruik is toerental afhankelijk
  • Grote precisie door nauwkeurige meting en korte rekentijd
  • Standen schakelaar voor 15 vervroegingscurves
  • Stand voor ijken toerenteller
  • Automatisch uitschakelen bij het stil vallen van de motor (om over verhitting van de bobine voorkomen)
  • Bij een duwstart direct maximale capaciteit
  • Onderhoudsvrij
  • Eenvoudig af te stellen ( door ingebouwd ledlampje)
  • De ontsteking is her programmeerbaar

De montage

Er is een nieuwe grondplaat gemaakt, een houder waar de sensor in is gemonteerd en er is een sensorring gemaakt waar de magneten in zijn geplaatst. Dit allemaal op maat gemaakt voor de racer. Verder is er nog een penbobine, accu en de in hars gegoten elektronica kast gemonteerd. Bert van de zand heeft  de ontsteking volledig gemonteerd en de kabels provisorisch gemonteerd.

Testen

Afgelopen zaterdag naar Alphen aan de Rijn gegaan om de racer te testen. Na een heerlijke bak koffie en veel uitleg over de nieuwe ontsteking zijn we naar een industrieterrein gegaan om te testen. De racer sloeg gelijk aan en klonk veel feller. Na een paar testruns en afstelwerk zat het werk er alweer op. Wat ons opviel was dat we onderin veel meer trekkracht hadden en in het hoge toerengebied de Zündapp veel verder doorliep. We hadden geen toerenteller gemonteerd maar we schatten dat het toerental dicht tegen de 15.000 aan zat. Alles verliep volgens plan en we konden weer tevreden naar huis.

Afbouwen

De racer staat nu weer thuis en kunnen we de componenten op de juiste plaats monteren. En zoals jullie weten heb je bij een 50cc genoeg ruimte, dus het wordt weer passen en meten.

Maar dat zijn we wel gewend. Ook heeft Bert een prachtige toerenteller gemaakt, ook die moeten wij nog monteren. De foto’s die je nu ziet is hoe het nu tijdelijk gemonteerd is en we zullen jullie op de hoogte houden over hoe het wordt.

Graag willen wij Bert van de Zand bedanken voor zijn gastvrijheid, tijd en energie die hij erin heeft gestoken. Voor de gene die vragen hebben of ook zo’n ontsteking willen aanschaffen kunnen contact opnemen met Bert van de Zand 0172491975.